Image

Aandacht geeft inzicht en verbinding


Tja.... Ontspanning, bevrediging, focus, ruimte dat wil ik wel. Aandacht hebben voor mij, mezelf echt zien, voelen en begrijpen. Het klinkt mooi maar, is ook best spannend en wat houdt dat dan in. Hoe dan?

Als je de aandacht op jou richt, ga je jezelf leren kennen, hierdoor groeit jouw bewust zijn. Je gaat inzien hoe je onbewust reageert in bepaalde situaties, waarom je dat doet en dat dit gedrag ineffectief kan zijn. Je ontdekt jouw kwaliteiten, waarden, schaduwzijden en overtuigingen en wat voor rol die spelen in jouw leven. Je ervaart in de kern jouw emoties en onderliggende behoeften en wat je hiervan onderdrukt of wegstopt. Hierdoor ontstaat er inzicht en verbinding. Je kunt als het ware meer vanuit een “helikopter view “ naar jezelf kijken en tegelijkertijd verbinding maken met jouw kern. Dit geeft je de ruimte om bewust, waar nodig, andere keuzes te maken in situaties, En het vertrouwen om vanuit kracht jouw verantwoordelijkheid te pakken, vanuit jouw behoeften te gaan handelen en de leiding over jouw leven te nemen.

Het is fijn als je dit niet alleen hoeft te doen, dat iemand je hierbij begeleid. Want dan blijf je vaak in je hoofd en in je eigen automatische onbewuste terugkerende gedachten en gedrag. En kom je niet verder..of wordt het “een trucje.” Ik kan jou helpen om uit je hoofd en onbewuste automatische gedrag te komen. Door je dingen terug te geven, erbij stil te laten staan en je te laten (door)voelen. Dat laatste gaat vooral via jouw lichaam. Jouw lichaam is heel wijs en geeft jouw belangrijke informatie & signalen. In onze sessies zal ik jou van harte uitnodigen om niet alleen te praten vanuit jouw hoofd maar juist ook te ervaren vanuit jouw lichaam.

handelen en leven naar jouw behoeften.

 

Een traject start met een intakegesprek waarbij we jouw vraagstuk bespreken. Als wij de verbinding voelen, dan gaan we samen een traject doorlopen. Uit ervaring zijn ca. 6 sessies nodig voor een persoonlijk ontwikkeltraject. Tip: Informeer ook eens bij je werkgever, vaak zijn er budgetten beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling en groei, zeker in deze tijden. Ik beschrijf hieronder kort mijn werkwijze. Mocht je hierover vragen hebben dan kunnen we dit tijdens de intake bespreken.

Ik geloof in het waarnemen van jouw gehele systeem. Dat betekent dat we niet alleen gaan kijken naar jouw overtuigingen, vaardigheden en gedrag, maar ook naar jouw emoties en de onderliggende onvervulde behoeften, ook vanuit vroeger. Wij hebben als kind namelijk gebeurtenissen meegemaakt waarop onze behoeften, op dat moment, niet werden vervuld. Denk bijvoorbeeld het gemis aan steun, begrip, aandacht en waardering. Dit kan als kind een onveilig gevoel hebben gegeven en emoties hebben opgeroepen. De hersenen van een kind zijn nog niet voldoende ontwikkeld om deze gebeurtenis en gevoelens cognitief te begrijpen. Een kind legt het bij hem of haarzelf neer, een eigen beeld wordt gecreëerd: “ik ben niet ok of ik ben niet goed genoeg”. Kinderen doen er alles aan om deze gevoelens niet meer te hoeven ervaren. Ter bescherming wordt “automatisch onbewust blauwdruk gedrag” ingezet. Wat ervoor zorgt dat het gevoel wordt verdrongen en ook de onderliggende behoeften niet worden vervuld. Het gedrag verschilt per individu, voorbeelden hiervan zijn: overmatig eten, hard je best doen, conflicten vermijden, dominant of juist onderdanig gedrag vertonen, controle willen uitoefenen en allerlei "light versies" hiervan. 

Echter het effect van het inzetten van automatisch onbewust blauwdruk gedrag (vermijden van) is dat de emotie(s), juist in stand wordt gehouden en versterkt. Hierdoor is er een vicieuze cirkel ontstaan vanuit de jeugd tot aan nu. De emotie(s), zijn onbewust telkens bevestigd en herbeleefd en worden in het nu, als volwassenen, automatisch door het onbewuste blauwdrukgedrag weer onderdrukt. En zo verder...

Door te accepteren dat emoties er zijn, ze er te laten zijn en te doorvoelen, ontstaat er in plaats van onderdrukking en angst juist ontspanning en vertrouwen. In die ontspanning wordt de emotie geraakt vanuit liefde. Dit heeft als effect dat gevoelens van compassie worden ervaren “Je hoeft niet zo hard te vechten” “Je bent ok”, “Het mag om jou gaan”. Hiermee wordt de vicieuze cirkel doorbroken, de spanning van de kind emotie gaat eraf en het automatisch onbewust blauwdruk gedrag verminderd. In onderstaand persoonlijkheidsmodel heb ik het schematisch weergegeven. 

Image

 

Jouw systeem maakt weer onderdeel uit van grotere systemen, zoals je gezin, familie, team en land of streek van herkomst. Automatisch onbewust blauwdruk gedrag, ook wel patronen, kunnen onbewust te maken hebben met verborgen dynamieken uit grotere systemen, de belangrijkste daarvan is jouw familiesysteem. We gaan dus ook uitzoomen en het grotere geheel bekijken waar jij onderdeel van bent. We maken een genogram en ik werk voornamelijk met tafelopstellingen met behulp van figuren. De verborgen en onderliggende dynamieken van jouw familiesysteem, die een rol kunnen spelen bij jouw vraagstuk kunnen hierdoor zichtbaar worden.

Image

Het is ook mogelijk een familieopstelling te ervaren als vraaginbrenger of als representant. 

Samen met coach Jessica Kwekkeboom is het bedrijf 'een opstelling wijzer' gestart. Met een opstelling wijzer willen we mensen en organisaties aanmoedigen om de kracht van opstellingen en systemisch werk te ervaren. Met opstellingen raak je snel de kern van vraagstukken, daar waar je er met je hoofd niet uit komt. Vanuit de ervaring, die raakt, ontstaat er een nieuw perspectief en kan er beweging en ruimte komen.

We begeleiden familie-en organisatieopstellingen en organiseren proeverijen en workshops om systemisch werk te laten ervaren. Kijk voor meer informatie over opstellingen, ons aanbod en data op https://www.eenopstellingwijzer.nl/ons-aanbod/

Daarnaast hebben we podcast  'een opstelling wijzer' uitgebracht. Dé podcast met achtergrondinformatie en praktische tips over opstellingen en systemisch werk. Deze is te vinden op spotify en apple podcast of klik op onderstaande link. 

https://podcasteenopstellingwijzer.buzzsprout.com/